Prețurile carburanților au crescut în Ungaria după ce Guvernul de la Budapesta a renunțat la plafonarea tarifelor, astfel că mulți cetățeni din țara vecină preferă să alimenteze în alte țări.
Decizia Budapestei de a ridica plafoanele impuse comercianților a venit după ce Ungaria începuse să se confrunte cu o penurie de carburanți.
Acum, maghiarii care stau în apropierea granițelor preferă să meargă în țările vecine. Ei spun că ies câștigați pentru că în orice țară care se învecinează cu Ungaria, carburanții sunt mai ieftini decât acasă.
O destinație pentru cei care caută carburanți mai ieftini este Croația, țară care a intrat în Spațiul Schengen și în Zona Euro la 1 ianuarie. Pentru că au cel mai scump carburant din regiune, maghiarii merg în Croația, de unde se întorc acasă atât cu plinul făcut, cât și cu canistre și alte recipiente pline cu benzină sau motorină, scrie Adevărul.
Potrivit presei maghiare, Ungaria are cele mai mari prețuri din zonă în ceea ce privește carburanții. Jurnaliștii din țara vecină au analizat prețurile la pompă din Ungaria, România, Austria, Croația, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ucraina și au ajuns la concluzia că maghiarii plătesc cel mai mult pentru carburanți.
La polul opus, cele mai mici tarife se înregistrează în Ucraina, unde un litru de benzină Euro 95 costă echivalentul a 1,34 euro. Același produs costă în Ungaria 1,6 euro per litru.
Situația amintește de cea de anul trecut, când cetățeni din state vecine Ungariei, printre care și România, mergeau în Ungaria să cumpere carburanți, pentru că prețurile erau mai mici acolo, datorită plafonării. Dar la acea vreme, Guvernul lui Viktor Orban a decis să le interzică străinilor să cumpere carburanți la prețuri plafonate. În cele din urmă, Ungaria a ridicat plafonarea cu totul, la începutul lunii decembrie, notează sursa citată.
Țara se confruntă cu o creștere puternică a prețurilor de consum, rata inflației fiind printre cele mai ridicate din UE în Ungaria.
Din aceset motiv, cetățenii ungari nu se duc în țările vecine doar pentru a cumpăra carburanți, ci și pentru a-și face cumpărăturile zilnice.
Astfel, mulți maghiari preferă să meargă în Croația, spre exemplu, pentru a cumpăra de la produse alimentare la hârtie igienică.
Ungurii preferă Croaţia şi deoarece această ţară a intrat de curând în spaţiul de liberă trecere Schengen și în zona euro. Jurnaliştii croaţi au trecut şi graniţa în Ungaria şi au constatat că singurele lucruri care merită cumpărate de acolo sunt berea, câteva băuturi răcoritoare, mezeluri şi îmbrăcăminte, mai notează sursa citată.